Ett smarrigt recept på hembakat bröd med honung, valnötter och rågmjöl som ger en mild sötma. Brödet passar perfekt med en skiva ost som kontrast. Om du inte har honung hemma så kan du beställa det direkt från Jublagårdens webbutik. Vi har lånat receptet från Recept.se.
1 styck . 240 min
Ingredienser
- 12 g jäst
- 3 dl vatten, kallt
- 1 dl rågmjöl
- 5½ dl vetemjöl special
- 1 msk flytande honung *
- 2 tsk salt
- 100 g valnötter
Gör så här
- Smula jästen och lös upp den med vattnet. Tillsätt sedan rågmjöl, vetemjöl, honung och salt och arbeta ihop det till en deg. Låt degen jäsa under en bakduk ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut valnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen 10–15 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, platta ut. Dra degen åt sidorna tills den nästan spricker, lägg på ett lager nötter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, platta ut. Dra degen åt sidorna tills den nästan spricker, lägg på ett lager nötter.
- Lägg en väl mjölad handduk i en skål och lägg i degen med skarven neråt. Täck bunken med plast och låt degen jäsa 1 1/2 timme. Sätt sedan ugnen på 200 grader.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
- Skär ett par snitt med vass kniv ochGrädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Vilken honung passar bäst i bakning?
* Nyslungad honung passar bäst i matlagning där honungen ska vara flytande. Har du inte nyslungad honung hemma så går det bra att försiktigt värma på fast hösthonung eller sommarhonung tills den blir flytande. Var försiktig, om du värmer honungen på för hög värme eller för länge så kan de bra näringsämnena i honungen försvinna men den fungerar fortfarande lika bra att baka med.